CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Doakan Kami Berkekalan

Daisypath Anniversary tickers

Ikatan Sah...Alhamdulillah

Daisypath Anniversary tickers

Menarik Disini




Friday, December 28, 2012

Tanda2 nak bersalin...

Info untuk aku jugak!!!
Memandangkan aku dah masuk dalam tempoh "bila2 masa je" , jadi kene lebih alert menda2 macam ni...


Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

Bayi turun ke bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan
rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:

- sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.
- kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencing
- sakit perut, memulas
- kerap buang air besar
- kerap terkentut

Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendir
- Lendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.
- Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa
hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.

Sakit belakang
- Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
- Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!),
dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan rehatkan badan anda. Ulangi lagi.
- Anda juga boleh mengurangkannya dengan banyakkan berjalan. Ia juga akan mempercepatkan kelahiran anda.
- Jika sukar untuk anda berjalan, minta suami anda urut belakang anda dengan kuat semasa anda berbaring mengiring.

Pecah air ketuban
Air ini biasanya keluar dengan banyak dari vagina. Warnanya jernih, tanpa bau. Segera ke hospital.

Pintu pangkal rahim terbuka dan menipis

Doktor akan melakukan pemeriksaan vagina. Pembukaan di bahagian pangkal rahim atau servik dikesan dengan skala 1 hingga 10.

Kontraksi yang tetap dan berterusan
Kira kontraksi atau pengecutan otot rahim anda. Buat jadual.

Bila Perlu ke Hospital
Segera ke Hospital untuk kepastian doktor bila:
- kontraksi 5 minit sekali selama 1 jam. (datang lebih cepat jika anda tinggal jauh. Anda pasti tak mahu bersalin dalam
kereta. :-) )

- keluar air ketuban.
- pergerakan bayi menjadi kurang kerap.
- keluar darah dari vagina.
- apa saja masalah yang dialami.



Aku masih belum mengalami tanda2 yang disebutkan... belum waktunya lagi...
Cuma malam2 sekarang perut kerap mengeras... tapi tidak tetap/konsisten waktunya.
Huhu suspen jek!!!

Monday, December 24, 2012

Last Checkup KKIA Tanglin... Next Terengganu!!

Secara rasminya arini dah masuk 38minggu 1 hari... heheh
Checkup terakhir kalinya di KKIA Tanglin... huhu cedey la jugeksss!!!!

Lepas ni dah boleh continue di Terengganu.... tu pun kalo belum bersalin lagikss!!
Aku suke pergi ke KKIA Tanglin ni sebab x sesak n misi pun amat baik n ramah sekali...
Sangat mengambil berat...
Knape aku kate camtu? melalui pengalaman aku larh di awal2 pregnancy dulu aku pernah buat checkup di Cheras...
Mak ai sangat jauh berbeza layanan/service dorang...
Bukan aku nak layanan VIP pown!!!... tapi skurang2nya senyum xde la kelat je muka tu kan...
itu buat kite lebih selesa kannnnn!!!
Lagi satu KKIA Tanglin lebih bersistematik... dan dorang menggunakan sistem komputer..
Aku tanya misi kat situ... sistem ni baru ade beberapa tempat je... belum digunakan sepenuhnya..
Jadi sesapa yang kerja kat KL ni...aku rekemenkan g je KKIA Tangling ni....
Tu pun sape yang nak checkup gomen la.... cam aku nih!!! heheh

Esok aku dah balik Terengganu.... hoyeah!!!!
Nanti kita cite pasal kat Terengganu lak yerrr......
Banyak dah list aku nak makan ni sebelum pantang... jadi kite pulun makan dulu... hahaha gelak jahat!!!
Ok happy holidays yer kawan2........ ;)



Friday, December 21, 2012

Last day @ opis before Cuti ;)



Yeay dah Jumaat...!!!!!
Arini aku last kerja untuk tahun 2012... muehehe hahahaha gelak jahat!!!!
Mood kerja memang ntah kemana2 dah...
X sabar betul nak balik kampung.... Terengganu...
Tapi cuti awal pun bukan boleh balik terus... tunggu hubby datang dari Penang dulu...
Insyaallah Krismas boleh balik, sementara tu boleh la aku packing barang yang belum settle.
Kemaskan umah dulu... nak tinggal lama la katakan...
jadi biarlah semuanya dipastikan selamat dan tersusun rapi...
Arini kat opis pun aku dah kemaskan apa2 yang patut...
Insyaallah akan kembali memulakan kerja Mac 2013.


Workstation dah dikemas rapi...


Arini dah 37 minggu 5 hari... mak aku dah risau takut aku dah sakit2 kat sini... haru ko..!!!
xde siapa kat KL nih...!!!!
Harapnya sempatlah balik kampung dengan selamat...

p/s : Seriau nengok countdown kat ticker... 18  days to go!!! biar betik!!!!!

Tuesday, December 18, 2012

Checkup 37 minggu : Berdebar nak bersalin...huhu

Alhamdulillah kandunganku dah masuk 37minggu 2 hari.... yeay!!! teruja!!!




Sekarang dah checkup seminggu sekali... tadi pepagi dah terpacak kat KK
Berat naik 1kg dalam masa 1 minggu!!!... omaigod, memang aku kuat makan sejak akhir2 ni.
Nak bawa perut pun dah x larat huhu... makan je yang aku larat hahaha...
Tekanan darah aku naik sikit kali ni, sebelum x pernah lak camtu!!!!

Dah masuk minggu ke 37 ni aku rase takut laks nak bersalin...
Korang dulu camne??? Takut x...
Nurse laks tadi bagi penerangan pasal orang bersalin... siap gambar kooo,
seyes aku memang takut nak nengok...!!!!
Tapi kene tengok jugak untuk pengetahuan dan persediaan.
Aku rase aku belum bersedia la huhu... tapi dalam masa yang sama, aku dah x sabar nak jumpa baby... acaner????
Risaunyaaaaa...

"Ya Allah permudahkanlah urusanku... Amin"


Jom layan pic baby comeyyyy leh hilangkan sikit kerisauan...




Comeyyyy sangat....

Saturday, December 15, 2012

Mak Mertua datang jenguk menantu ;)

Dah xtau nak letak title en3 ape... hehehe
Dalam 2  ari ni rumah aku meriah sikit family jauh datang umah.. 
MIL dari Perak dan Kakak ipar dari Penang sekeluarga datang umah... sangat seronok...
Dapat juga berjumpa mereka sebelum aku pulang bercuti bersalin nanti...
Dorang perjalanan bercuti ke Melaka... jadi singgah KL dulu bermalam di sini...

Datang masa weekdays memang x dapat la nak bawa jalan jauh.. aku kerja. (Baru je lepas apply cuti nak bersalin agak2 ar kalo bos nak bagi cuti rehat lak kan...) 

Jadi aku dan suami bawa mereka ke I-city Shah Alam jew...
Lepas balik kerja kelam kabut aku siap2 bawa dorang ke sini...
Walaupun kat Shah Alam tu je, ni baru berkesempatan kami nak berjalan ke sana...

Family belah suami
Sayang kamu ketat2... muah!!!
Banyak gak la berjalan malam tu... pukul 2pg baru balik huhu...
Esoknya bangun pagi, kaki dah kembang semacam (besar wooo dah sembab kakiku huhu)...

p/s : Wah besok aku dah masuk 37 minggu... menghitung hari je ni!!! Lagi seminggu nak balik kampung!!! Yeay!!

Wednesday, December 12, 2012

Maternity Leave... Approved!!!!


Yeay... maternity leave dah approve dari boss!!!!
Lagi seminggu bekerja.... walaupun skrang mood aku dah kat kampung hehehe...
Sabar baby k... sikit masa lagi....
Nanti dah sampai kampung... mama x kisah bila2 pun kamu nak kuar..
Tapi bukan sekarang ;)
Biarlah kami buat persediaan untuk sambut kamu nanti....


Aku ambil awal 2 minggu dari tarikh jangkaan bersalin.. masa tu aku dah 38minggu.
Barang2 semua dah siap letak satu tempat senang nak berangkut nanti....
Lalalalaa seronok x sabar nak makan nasi dagang Chendering, Terengganu.....hehe


"Ya Allah permudahkanlah segala urusan ku... Amin"

Monday, December 10, 2012

Checkup 36 Minggu!!!

36minggu dah uolssss!!!! Macam x percaya pun ada... aku dh masuk 9 bulan...
Orang kate time ni bila2 masa je baby boleh kuarkan?
Tapi setiap hari aku pujuk baby agar kuar masa dah sampai kat kampung nanti...
Kalut kowt kalo tetiba nak bersalin kat kl ni... hubby dah la jauh di Penang sana...
Harap dipermudahkan segalanya.... Amin

Arini awal2 pagi aku dah terpacak kat KKIA Tanglin tuh (Dekat sangat ngan opisss).
Appointment dengan doktor pkol 8 pagi...

Alhamdulillah semuanya ok...
Yang aku seronok sekali HB aku mencanak naik minggu ni... 12.7 ko!!! muahahah...
X kusangka, .itulah angka paling tinggi sepanjang preggy ni...  syukur!!!!
Tinggi rahim 35cm++...
Berat naik 1kg dari 2 minggu lepas...
Berat aku terkini biarlah rahsia... aku sendiri pun segan nak pandang monitor penimbang tuh huhu!!!!!


Xtau la kenapa memang cepat LAPAR je skrang... normal kot kan??? huhu
Aku sentiasa pastikan aku ada makanan nak dikunyah x kira samada dalam kereta or atas meja tempat kerja aku tuh hahaha!!!!
Melantak setiap masa!!!

Tidur malam pun sudah tidak selena dulu... nak mencari posisi selesa pun makin menyeksakan..
Tapi aku x kisah... demimu wahai anak!!!!
Aku nak mengecapi setiap detik dan pengalaman yang  berharga ini sebaik mungkin...
sudah pasti lepas ni aku merindui saat ini!!!
Pengalaman yang x ternilai!!! Syukur aku diberi peluang seperti ini....



p/s : Baru teringat cuti bersalin belum apply...!!! huhu... Kate x sabar nak cuti!!!!

Thursday, December 6, 2012

Bayangkan - Senaman Aku 5x Seminggu



Kalo korang nak tau... kat puncak sana la opis aku!!!
Cuba ko bayangkan nak menapak satu2 anak tangga ni hari2 nak masuk keje...
Awal2 preggy dulu laju la jugak naiknya...
Sekarang dah nak masuk 9 bulan... begitu seksa rasanya nak menapak sampai ke bangunan opis tuh... HARU!!!

Bangunan lama, dulu kononnya cantik la anak tangga banyak camni... huhu
Aku terpaksa panjat tangga ni paling kurang dua kali sehari... pagi n tengahari....
Elok ke orang mengandung ni naik tangga banyak2? .... kalo berjalan banyak tu aku tau la bagus!!!

Eskolator in progress..... tapi xde maknanya dah la pada aku... !!!!
Dah selamat bersalin dah time siap tuh huhu...
Baru sekarang aku memahami maksud "Sarat Mengandung!!!!!"

X sabarnya nak start cuti akhir bulan ni...... dah x sanggup nak bersenam macam ni hari2 hehe






Tuesday, December 4, 2012

Cerita Aku @ 4th Maternity & Baby Expo Midvalley

Meh aku nak cerita sikit tentang ekspo kali ni...
Ramai orang opkoslah kan... setiap masa... dah nama EKSPO!!!! 
Masing2 berebut nak dapatkan barangan idaman dengan harga yang MURAH!!!!!

Ekspo ni apa yang korang nak mesti ada... cuma kena pandai2 cari lorh!!! 
3 Hall kot bukak, aku sendiri pun tawaf beberapa kali kat semua hall tu...  nak survey barang2 yang aku nak!!!!

Tiada istilah PENAT ketika itu...hahahah

Yang syoknya pergi ke ekspo tentulah ada beberapa barang FREE yang dapat.......... 
Just isi form or Like page dorang dapatlah gift ni ;)

Dah nama pun FREE sapa xnak kan? Botol2 kecik tu senang aku nak bawa g hospital nanti ;)
Beberapa hari sebelum ekspo ni lagi, aku dah siapkan senarai barang2 yang aku nak cari kat sini.
Target utama aku awal2 sampai, cari booth Tomee Tippee!!!
Cuma terkilan sikit target nak beli elektrik breastpum tidak berjaya huhu... 
Tiada elektrik breastpump Tomee untuk ekspo kali ni!!!... FRUST!!! huhu
Last2 aku amik je la ni.....

Tomee Tippee Freedom Breast pump


Dapat manual pun jadilah... sebab nengok harganya jauh lebih MURAH!!!!! 
Manual breastpump ni harga RM199, dorang kasi RM99 hingget siap free gift disposable breast pads tuh. 
Aku pun dah nengok separuh harga, apa lagi... blink2lah mata nak!!!! haha
Cuma kena berusaha keras sikit la nak mengepam nanti.... ;)
InsyaaAllah kalau ada rezeki lain aku cari elektrik pump before aku masuk kerja...


Settle satu hal... yeay!!!!

Aku pun dah berjaya cari botol susu untuk mybaby... 
Sebagai persediaan kot2 lah ada masalah untuk Direct Feeding nanti... 
Botol yang aku pilih!!!!!


Brand MAM - harap sesuailah

Aku pilih 2 colour, Biru dan Hijau.... Harga pun murah RM26. Rasanya kalau normal price RM30++.

Apa yang aku nampak, kat ekspo ni booth yang paling ramai dan paling panjang nak membayor....
Booth PUREEN!!!!!!!!!!!!!
Masing2 berbakul borong pencuci n wet tissue... mungkin murahlah kot...
Aku pun x pasti huhu... xtau harga normal bape....
Ni yang aku dapat kat situ..................
Orang lain berbakul2... aku barang setengah bakul pun dah penat nak bawaknya...
berat kowt huhu....

Terselit jugak 2 pasang baju lagi....huhu


Ni antara barang aku x terfikir pun nak cari kat ekspo ni...
Tapi dah terjumpa, beli je la terus...
Ikutkan harga x jauh beza dengan harga kedai kat luar tuh... cuma murah dalam 10hingget je kot...
Buat pengubat duka x dapat elektrik breastpump... ambillah Elektrik Steam Sterilliser heheh
Beli kat booth Autumnz..... Steamer n warmer + dapat free gift disposable breast pads!!!



Harap semangat aku untuk buat stok susu nanti berjayalah hendaknya.... Amin...


Pada korang yang x dapat pergi tu...jangan sedey2 k...
5th Maternity & Baby Expo Will Coming......hehe April 2013 @Midvalley Exhibition Center ;)




Sunday, December 2, 2012

Barang untuk ke hospital... Done!!!!

Alhamdulillah arini cukup 35 minggu... Dup dap dup dap.... dah x lama lagi....!!!!
Aku masih lagi kuat ke hulu ke hilir drive sendiri... suami aku laks yang duk runsing!!!

Oleh kerana minggu ni ade ekspo 4th Maternity tu, dua hari berturut2 aku g ke Midvalley tuh hahaha... Ramai orang ko jangan cakap la, mak ayah dengan perangai anak masing2...
Mak2 buyung (termasuk aku!!!) berebut nak pilih baju n barang2 baby...

Berjaya juga akhirnya aku completekan barang2 yang belum ada... 
Insyaallah 99% barang dah settle... Kalau x cukup tu lepas bersalin la plak...huhu... pokai mak hahaha
Nanti la aku cite pasal g ekspo ni... ade seronok n x seronoknya...

Berhujung minggu ni berjaya jugak aku siapkan barang2 untuk dibawa ke hospital.
1 beg untuk aku n 1 lagi untuk baby...
Aku listkan untuk rujukan m2b yang lain.. sedikit sebanyak membantu ;)
Kalau ada apa2 tambahan sila la bagitau.... mungkin terlepas pandang.

Barang Keperluan Baby 

  1. Towel  - Done 1 helai
  2. Blanket  - Done 2 helai (biasa 1, yang ada hood 1)
  3. Pampers NB  - Beli yang dypers 10pcs
  4. Baju & Seluar  - 3 pasang ( 1 psg sluar pjg, 1psg sluar pendek n 1 romper)
  5. Mitten & Booties  - 3 pasang
  6. Wet Tissue  - Done
  7. Mandian baby  - 1 set Pureen (Dapat masa ekspo)
  8. Botol susu (Incase) - Done (hopefully dapat la breasfeed terus jadi x perlu la guna benda alah ni)
  9. Minyak telon baby  - Done 

Barang Keperluan Mama 
  1. Towel   - Done 1 helai
  2. Pad Bersalin - Done 5pcs
  3. Baju berbutang depan  - Done 3 helai sekali ngan seluar yang selesa dipakai
  4. Stoking - Done 1 pasang
  5. Selipar - Bawa yang aku pakai je, malas nk bawa byk2
  6. Nursing Pad  - Done 
  7. Toiletries  - Done
  8. Breast pump - Done (Persediaan kot2 la susu susah nak kuar, ini mungkin membantu)
  9. Nursing Bra  - Done
  10. Kain Batik - Aku x tau perlu ke x, tapi aku bawa jugak 1 helai.
  11. Minyak angin - Aku bawa minyak herbanika.
  12. Very2 important Buku Merah!!!!






Friday, November 30, 2012

Khasiat air kelapa

Aku tau korang semua mesti pernah dengar jugakkan pasal ni.
Memang banyak kebaikkan minum air kelapa ketika hamil ni...
Setelah mendengar dari orang2 yang berpengalaman...
Aku pun dah start minum masa kandungan 32 minggu....


Tadaa!!!! Siap beli byk biji tuk simpan kat umah hehe


Antara khasiatnya : (hasil dari en gugel)

1. Elektrolit Alami

Air kelapa muda kaya dengan kandungan elektrolit, klorida, kalsium, potasium, magnesium, sodium, dan riboflavin. Sebagai isotonik alami yang kaya mineral dan memiliki elektrolit sama dengan elektrolit tubuh, air kelapa muda sangat bermanfaat untuk rehidrasi dan memulihkan stamina tubuh.
Ibu hamil membutuhkan lebih banyak air dibandingkan orang lain. Dehidrasi selama kehamilan dapat menyebabkan berbagai komplikasi, termasuk sakit kepala, kram, edema dan bahkan kontraksi yang dapat menyebabkan persalinan prematur.

2. Diuretik Alami

Sebagai diuretik natural yang steril, air kelapa muda melancarkan air seni dan membantu membersihkan saluran kemih. Hal ini berkhasiat mengeluarkan zat-zat toksin dari tubuh dan mencegah infeksi saluran kemih– yang juga cukup umum terjadi pada wanita hamil.

3. Antipenyakit

Air kelapa muda mengandung asam lauric, asam yang membantu melawan penyakit. Asam lauric yang terkandung dalam air kelapa sama dengan yang terdapat di air susu ibu dan memiliki karakteristik antijamur, antibakteri dan antivirus sehingga menjaga kesehatan ibu dan bayi dari virus seperti herpes dan HIV, protozoa giardia lamblia serta bakteri klamidia dan heliokobater.

4. Membantu Pencernaan

Air kelapa juga dipercaya memperbaiki fungsi pencernaan. Selama kehamilan, plasenta memproduksi hormon progesteron yang memperlambat kontraksi otot lambung sehingga pencernaan pun melambat. Air kelapa dapat membantu meningkatkan kecepatan pencernaan.

5. Meningkatkan HDL

Air kelapa muda tidak mengandung lemak dan kolesterol, bahkan menurut riset dapat meningkatkan kolesterol baik (HDL) di dalam tubuh.
Bila Anda tidak bisa mendapatkan air kelapa yang segar, kini telah tersedia air kelapa murni dalam kemasan siap minum yang dapat dibeli di supermarket.

Minum ni dapat menyejukkan badan ( yelah time pregnant asyik panas je biarpun kipas atas kepala cam nak tercabut!!!) 
Lepas minum je baby memang bergendang2 dalam tummy ni... lebih kuat dari biasa... sedap kot air kelapa tu...hahaha
Okeh lah...daa
 
Jom ke Midvalley tiz weekend  - 4th Maternity and Children Expo 2012 ;) ;) ;)




Tuesday, November 27, 2012

Teaser : Persediaan sambut "orang baru"


Heheh.... tunggu la cite selanjutnya...!!!
Sebab tuan punya rumah tengah ambil mood... 










Sunday, November 25, 2012

Sesi mendobi - Done!


Yeay akhirnya dapat jugak buat entry pasal mendobi baju hehe..
Tiada xtvt luar untuk weekend ni, jadi aku gunakan sepenuhnya untuk settlekan apa2 yang belum selesai...
Nak packing barang2 pun tertunda dek kerana semua belum dicuci lagi..

Niat dihati nak basuh tangan je. bukan kotor pun kan. Tapi penyakit  M yang amat, aku pun campak2 je kat washing machine... muahaha... senang keje!!!!












Aku pakai pencuci ABD Pureen tu... aku suke!!! sangat wangi!!!! Duk melipat semua ni sambil duk cium2 baunya tau heheh...
Sangat lega bila berjaya melakukannya untuk minggu ini.
Penat nak dengar orang tanya dah packing ke belum.... Next!!!! boleh la buat sesi packing barang2 pula ;)
Excited!!!!

Esok ada checkup tuk 34minggu @kkia... harap semuanya ok...

Friday, November 23, 2012

Sambutan Ulangtahun Kedua TV Alhijrah Bersiaran

Wah dah Jumaat seronoknya... minggu ni rasa paling lama nak menunggu datangnya hari Jumaat...
Dah kemalasan sangat dah duk kat opis tu...
Ni la akibat bercuti panjang minggu lepas... tu baru seminggu. Nanti x dapat nak bayangkan cuti berpantang 2 bulan duk lenang2 kat umah tetiba nak kene g kerja.... wuarghhh!!!! Perlukan kekuatan....

Semalam kat opis ade la buat majlis sikit sempena dah 2 tahun bersiaran... Alhamdulillah TV Alhijrah makin diterima dan dikenali. Dah namanya majlis, opkos la ade makan2 kenssss....Apa lagi sesi melantak la kojenye...hehe

Bersama teman2 rapat di opis
Sesi melantak heheh


So colorful...
Alhamdulillah... dapat la suntikan semangat dari Tan Sri Pengerusi untuk akhir tahun ni...
Rezeki baby yang bakal lahir x lama lagi... ;)







Monday, November 19, 2012

Completekan barang VS Kehendak je lebih..

Wah dah seminggu rupanya x update blog, heheh mentang2 cuti seminggu, blog pown bercuti seminggu jugak larh. Baru je balik dari Penang berjumpa hubby di sana...
See dah sarat 8 bulan masih boleh berjalan jauh2.... Hubby x bape nak kasi... dah isteri dia ni tetap degil ngan keputusan itu...heheh... Rasa badan larat lagi, apa salahnya kan kan....

Xmau cite pasal kat Penang... cite pasal baby gak best hahaha.... over eksaited!!! okeh
Aku sebenarnya x sabar nak menunggu akhir bulan ni, ada Maternity & Children Ekspo @ Midvalley kl... yahoo!!! Opkoslah nak completekan apa2 barang yang masih belum ada... terutamanya set elektrik breastpump n botol susu baby.....Teruja nak menunggu detik itu...

Jom kita serbu!!!

Sekarang ni pun dah macam2 barang baby yang aku nak, setiap ari asyik bertambah je wishlist aku.... Aku tau menda tu bukan satu keperluan tapi biasalah dah namanya perempuan... nafsu lebih... Apepun aku akan gunakan duit aku sendiri untuk memuaskan kehendak ati aku ni... Dun worry yer hubby sayang ;)

Target aku nak rembat!!!!!

FISHER PRICE PORTABLE ROCKER
Baru je ushar menda alah ni kat FB  Sya&Nas Kiddies StoreSangat menarik dan aku rase harga dia murah sikit berbanding tempat lain, RM210 termasuk post... Kalo korang ade tau kat mane lagi murah jangan larh malu2 share ngan aku yer....

Set tilam kekabu Little Dje pun aku berkenan.. Memandangkan aku dah beli set tilam tuk mybaby... jadi cuci mata n telan air liur sendiri jela... nak buat ape tilam banyak2 kan?? (sedapkan ati huhu).

Tetiba teringat baju baby belum dobi....!!! huhu... tunggu mood rajin sampai dulu...
Minggu ni dah masuk 33minggu... Alhamdulillah.... ;)





Tuesday, November 13, 2012

Cerita Checkup 8 Bulan (32 Minggu Sudah)

Alhamdulillah dah selamat masuk ke bulan baru... angka 8... hehe
Teruja?.... opkoslah kan... x sabar nak jumpa my little baby ni...Baby sangat2la aktif bergerak sekarang, maybe baby pown mesti x sabar nak jumpa mama nye kehkeh2 terpasan....

Masuk 8 bulan aku masih lagi cergas ke hulu ke hilir... alhamdulillah sentiasa diberi kekuatan dan kesihatan yang baik sepanjang preggy ni....

Semalam checkup 8 bulan kat KKIA Tanglin...
Semuanya ok...

  • Berat naik 0.5kg dari last checkup (Dah naik lebih kurang 8kg dari berat asal sebelum preggy) 
  • HB aku dah naik 11.4 berbanding last 2 week 10.8 je... (Petuanya: aku makan ikan bilis banyak2 2 3 hari nak checkup hehe... ternyata berkesan hehe)
  • Juga aku sudah cukupkan 2x cucuk ATT untuk elak kancing gigi tu... jadi semuanya ok!!!!


Next checkup lagi 2 minggu...hoyeah!!!! Macam seronok semacam nak g checkup kan... hahah

Perkembangan Fetus ketika 32 minggu

Perkembangan baby masa ni.
Berat bayi sekarang lebih kurang 3.75 paun / 1.7 kilogram dan panjangnya lebih kurang 17 inci / 42 sentimeter dari kepala ke jari kaki. Walaupun paru-parunya belum akan matang sepenuhnya sehingga hampir dekat masa dilahirkan, anak kecil anda menyedut cecair amnion untuk menguatkan paru-parunya dan berlatih untuk bernafas. 

Bagi sesetengah bayi, rambut sudahpun memenuhi kepala, tetapi ada juga bayi hanya mempunyai beberapa gumpal rambut sahaja. Rambut lebat semasa lahir tidak bermakna rambut lebat di kemudian hari, namun begitu, lazimnya kanak-kanak yang mempunyai rambut halus di zaman kanak-kanak akan mempunyai rambut yang jarang semasa dewasa. 

Jika bayi anda lelaki, testikel sepatutnya turun dari abdomen dan masuk ke dalam skrotum. Namun kadangkala, satu testikel atau kedua-duanya tidak akan turun masuk ke tempatnya sehingga selepas kelahiran. Bagi dua per tiga bayi lelaki yang mempunyai testikel tak turun semasa lahir, keadaan ini memulih dengan sendirinya menjelang umur satu tahun. 

Anda mungkin menambahkan berat badan anda sebanyak satu paun / 450 gram setiap minggu, sebab dalam masa tujuh minggu sebelum lahir, bayi anda akan menambahkan lebih dari setengah berat lahirnya. Pastikan anda makan secara sempurna dalam minggu-minggu terakhir. 

•Nota: Pakar-pakar menyatakan bahawa setiap bayi berkembang secara berlainan - walaupun semasa dalam kandungan. Muka surat-muka surat di bahagian ini disediakan untuk memberi maklumat umum mengenai perkembangan fetus dalam rahim. 

Maklumat dari :  BabyCenter Malaysia




Saturday, November 10, 2012

Akhirnya - Set bersalin pilihanku

Semingu dua ni memang aku sakit kepala nak fikirkan set bersalin yang mana aku nak pilih ni... \
Tak banyak pun pilihannya,,, 2 je kowt... tu pown nak pening hahaha....
Aku dlm dilema nak pilih antara Set Bersalin Tanamera or Set Bersalin NR.
Masing2 ada produk terbaik mereka...

Kalo Tanamera aku minat nak cuba minyak VCO tu, yang dikatakan elok dipakai dekat Miss V untuk memudahkan proses bersalin dan boleh dibuat sebagai minyak selusuh.

Kalo NR laks aku tertarik produknya yang Tablet Phyto Natal tu. Banyak aku baca respon yang positif bila mereka makan tablet ni. Tapi kalo anak jaundis kena hold dulu.... Tapi aku dapat nasihat seelok2nya makan tablet ni lepas 2 minggu bersalin.

Setelah difikir.. ditolak n ditambah.... pilihan aku ialah
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
jeng jeng jeng
.
.
.
.
.
.
.
heheh

Set Bersalin NR

Aku beli on9 je dekat Minanggun Beauty sebab dorang tawarkan harga yang murah + boleh dapat free gift lagi. Sapa xnak kan?.....  Senang berurusan ngan akak ni...

Alhamdulillah, dah selamat sampai. Suke!
Dapat Free Gift... lagi aku suke!
Aku harap dapatlah aku berpantang betul2 nanti dan rajin nak pakai semua menda alah ni...
Jom study sikit pasal produk NR ni..:-

Tablet Phyto Natal.(90 Tablet)
Phyto Natal di dalam Set Bersalin NR berfungsi untuk menurunkan berat badan yang berlebihan. Ia juga bertindak menguatkan tubuh di samping melawaskan pembuangan air besar.

Akar Herbanika.(10 Pek Uncang)
Akar herbanika di dalam Set Bersalin NR  bertindak menambah khasiat pemakanan dan menyegarkan anggota badan ibu yang baru bersalin.1 pek Akar Herbanika di rendam dalam 1 teko air panas yang mendidih dapat digunakan semula untuk tempoh 3 hari.Air ini juga boleh dicampur dengan madu untuk menambah keharuman, rasa dan khasiatnya.

Herbanika Lulur.( 100 gm )
Set Bersalin NR lengkap dengan lulur yang bertindak menyental daki dan kulit yang kehitaman dan kasar semasa mengandung.Anggaran penggunaanya antara 1-2 sudu besar penuh.Lulur ini di gunakan satu kali seminggu dan boleh di gunakan semalam 1 bulan.

Herbanika Barut.(60gm)
Krim barut di dalam Set Bersalin NR  ini disapu disekeliling perut dan pinggang untuk meleper dan memperkemaskan perut yang menggeleber selepas bersalin.Ia juga menguatkan semula otot-otot perut dan pinggul yang kendur ketika menampung bayi di dalam kandungan.Gunakan herbanika barut Set Bersalin NR  ini 2 kali sehari sebelum memakai bengkung.

Minyak Herbanika.(100 ml)
Minyak herbanika disediakan di dalam Set Bersalin NR  untuk membantu menguatkan otot perut dan buah dada, mengurangkan kesan regangan atau pecah-pecah di kulit semasa mengandung.Ia juga melancarkan peredaran darahdisamping memastikan badan ibu yang baru bersalin sentiasa hangat.

Uncang Cuci.(10 pek uncang)
Luka jahitan elok di cuci dengan Uncang Cuci NR .Ia bertindak seperti antiseptik untuk mengelakkan kuman yang boleh menyebabkan jangkitan.Ia juga di buat mandian yang berfungsi menyegar dan menghilangkan bau badan semasa berpantang.Pek 10 uncang ini tahan untuk penggunaan selama 1 bulan


Wednesday, November 7, 2012

Cerita 4D Scan buat kali ke 2



Last week, berkesempatan jugak kami pergi ke klinik Fauziah Ampang...
Senang je buat appointment kat SINI . Sangat cepat dan mudah...
Sengaja aku pilih malam sebab siang ari aku keje... sayang ko nak pakai cuti tahunan yang tinggal secoet tu hehe.


Baby sangatlah pemalu... susah betul nak tunjukkan mukanya...
Penat aku and Miss Jezz duk panggil nak godek2 perut kasi dia bergerak... Maka ni je la hasilnya...
huhu....


Janganlah kacau saya tido....

Hisap jari kaki

Hisap jari tangan

Pic baby banyak duk hisap jari kaki n tangan je, mungkin lapar sebab time ni aku belum makan lagi muahaha...
Kasihan anak mama.....

Puas ati aku tuk ada pic 4D Scan my baby, walaupun x banyak... sekurang2 aku ade kenangan gambar my baby ketika dlm my tummy ni kan...

Time ni aku 30w pregnant... n berat baby dah 1.5kg....
Jgn besar2 sangat ye anak mama... takut x terteran nanti...boleh x? hahah

Friday, November 2, 2012

Raya Haji & Kenduri Doa Selamat..

Alhamdulillah... arini aku dah 30minggu 5 hari...
Dah seminggu raya baru datang mood nak bercerita ye...hehe...
Raya Haji tahun ni aku beraya belah keluarga mertua di Gerik, Perak...
Sambutan kat sana lebih kurang je macam kat kampung aku Terengganu, yang syoknya mak aku n adik aku juga datang ke Gerik...jadi tak adalah aku sedih raya kali ni...sebab family aku ada bersama....
Bersama orang tersayang

Mak dan Ma

Memandangkan aku dah masuk 7 bulan, jadi mak mertua buatlah sedikit kenduri doa selamat. Menariknya kat sini masih lagi buat gotong royong masak ramai2... kalo kat tempat aku dah susah nak jumpa...
Sangat meriah....


Ma dan menantunya aka suamiku hehe

Makanan tradisi bila kenduri di perak "Gulai Batang Pisang"

Kenduri doa selamat sekalilah dengan sesi melenggang perut malam tu. Wujud lagi tradisi ni rupanya...aku ikutkan je la, mak bidan tu xde ar lenggang perut  mane.. cuma pegang2 n baca2 doa sikit...  dan sediakan minyak selusuh untuk aku minum nanti bila dah sakit nak bersalin.

 
Hanya tekan2 perut terus dapat agak jantina baby aku.. hebat x??? huhu menurutnya kepala baby pun dah turun ke bawah mungkin lagi sebulan lebih aku akan bersalin... Dengar tu terus aku naik seriau... barang baby belum complete lagi!!!!! Wuargh!!!!! Sudah tidak lama.....


Balik je kl terus aku buat persiapan semua, sediakan checklist barang2 untuk aku beli nanti. Banyak sebenarnya aku nak share ngan korang. Set bersalin yang aku pilih tuk berpantang nanti... n cerita aku dan suami pergi buat 4D Scan kali ke 2... memandangkan yang first aritu menducitakan...hehe tunggu ye next entry k... ;)

Sayang korang!!!!!








Thursday, October 18, 2012

Soal Wanita ~ Susu Ibu

Just nak share program yang menarik di TV Alhijrah untuk ditonton semua orang khususnya yang bergelar Wanita.....

Wanita diluar sana, tak kisah la sudah berkahwin or belum, untuk minggu ni program Soal Wanita membincangkan topik mengenai "Susu Ibu". Kita semua mesti ambil tahu kepentingan/khasiat susu ibu ni....
Kalau nak cerita disini memang panjang lebar la... jadi apa kata luangkan sedikit masa tonton program ni..

Program Soal Wanita (Tv Alhijrah) Astro Channel 114...
Tajuk : Susu Ibu
Waktu : Sabtu , 20 Oktober 2012, Jam 12.00 tengahari.

Chewah promote abis!!!! hahaha.... Aku x dapat apa2 pun....;)

Just Sharing!!!


// Sempat nengok rakaman dorang baru2 ni, tetamu jemputan Dynaz sangat cantik okeh!. Siapa kate ibu2 ni tidak boleh bergaya....




Wednesday, October 17, 2012

Suka baca blog mom2b n mommy2

Aku ni sebenarnya ari2 mengadap blog...tapi jarang la nak update entry baru...
Bukan xde cerita ke ape... tapi satu penyakit datang... MALAS!!! xtau ubat ape nak kasi rajin sikit hehe.
Tapi aku x kisah, walaupun aku x update ape2, percayalah ari2 aku bukak baca blog korang!!! Terharu x? hehe.. Nak2 blog bakal mommy n ibu2 ni...

Dapat juga aku belajar dari korang... almaklumlah first time nak jadi mama...
Kenalah belajar dari pengalaman korang  kan...
Jadi kawan2 blog ku yang tercayunk... thanx ya kongsikan pengalaman indah ini bersama2...

Doakanlah aku dapat jadi mama yang terbaik nanti... memandang aku ni ( LDR / PJJ aka berjauhan dengan suami) harap aku diberi kekuatan, semangat dan keyakinan untuk menguruskan anak aku nanti.... Amin.

psst : Dah 2 minggu  x jumpa suami.... pepun setiap jam kami tetap akan calling2.... ;)

Semenjak dah tahu gender baby ni ari2 duk cari nama2 baby....Over x? hehehehe



Sunday, October 14, 2012

28 Minggu sudah (7bulan)

Pantas betul masa berlalu... pejam celik arini aku dah 7 bulan melalui pengalaman sebagai ibu hamil.
Macam baru je beberapa hari lepas aku check UPT hehe... sekarang perut dah kedepan... Thank You Allah diatas pengalaman berharga ini....

Sepanjang Trimester kedua:
Langsung tiada sebarang kesulitan untuk aku lalui... syukur kerana sentiasa diberi kesihatan dan kemudahan dalam setiap perkara.
Mengidam memang langsung tiada...-selamat hubby aku heheh...
HB semakin ok dan berat badan semakin bertambah dengan jayanya...
Semakin seronok bershopping barang baby... Pantang keluar berjalan mesti ada barang baby aku beli ;)
Dan sekarang...aku dah mula rasa berdebar untuk bersalin.... huhu
"Ya Allah permudahkanlah segalanya.... "

//Terkejut lihat ticker pregnant tu, aku lagi 86hari dari tarikh bersalin aku yang dijangka pada 8 Januari 2012. OH NO!!!!
//Tetiba teringat baby sitter masih belom cari...wuaarghhhh!!!




Tuesday, October 9, 2012

4D Scan : Baby oh Baby!!!

Ekceli kami dah buat 4D ni last week... tapi baru sekarang ada mood nak bercerita hehehe...

Sesudah lama menunggu waktu untuk jumpa baby ni, akhirnya Rabu lepas, 3 Oktober aku n hubby pergi la ke Klinik Fauziah ni... Tak susah pun nak cari klinik ni... aku dari opis terus masuk AKLEH sampai terus ke Ampang.... Kat Ampang tu la jem sikit... biasa la time orang balik koje... redah je la.

Memandangkan appointment pkol 8.20pm.. Kami solat n makan2 dulu...
Aku makan banyak la jugak malam tu. Mana tau dah kenyang lagi happy la baby n kuatlah dia tendang2 kan... hehe
Lepas tu barulah kami ke klinik. Sampai klinik baru terperasan ada kedai makan rupanya kat depan klinik tu. Bukan main aku ngan hubby duk pusing kawasan ampang tu nak cari kedai makan huhu... nasib2.

Masuk2 klinik nampak ramai dah bakal2 ibu dengan suami masing2 menunggu giliran untuk scan.
Walaupun appointment aku pkol 8.20pm... Tapi memang xde la dapat scan on time.
Memang dalam email pun ada bagitau, mungkin berlaku kelewatan jika ramai orang...
Aku n hubby memang dah sedia maklum sabar je la menanti...
Kami duduk betul2 depan pintu tempat scan tu... Tiap kali bakal ibu n pasangannya ni kuar bukan main senyum melewet2... Tentu seronok melihat baby masing. Aku yang kat luar ni dah panas bontot, teruja seh nak jumpa my baby ni...

Dalam pkol 9.15pm camtu baru la nama dipanggil... Miss Jezz, manis orangnya... n sangat baik...
Dia suruh aku baring dan hubby duduk di satu sudut untuk melihat di skrin monitor.
Baby tido time tu, dan dah malas nak gerak2...mungkin lena sebab mama dia baru lepas pulun makan tadi..huhu
Miss Jezz pun mula la memujuk baby suh bangun n tunjuk muka. Sabar betol Miss Jezz ni... dia suh aku pusing kiri pusing kanan tetap jugak baby xnak gerak... kuis2 tangan je kejap pastu diam balik...
Sedey mama tau!!! huhu

Miss Jezz mintak aku kuar dulu jalan2 kasi baby bergerak sikit... lepas 5 min masuk balik...
Aku pun jalan je la kat depan klinik tu, pastu telan gula2 sebiji... Mana tau dapat respon dari my baby...
Masuk balik untuk scan... but baby still malas nak tunjuk muka... Kami pun balik je la dalam keadaan hampa... huhu
Yang best free je la dorang scan tu sebab muka baby x nampak. Selamat RM100 hehe, aku pun apa lagi ajak hubby g cari barang kat tesco extra. Masa scan tu dapatlah tau berat baby n jantina baby.
Lagi senang nak beli baju2.... ;)

p/s : Mungkin nak try buat lagi sekali appointment ngan Miss Jezz ni masa kandungan 30minggu nanti. Hubby ada time tu... Harap baby x malu2 dah. Tamatlah sudah cerita 4D scan aku... huhu






Friday, October 5, 2012

Checkup 26 Minggu..

Alhamdulillah sudah masuk 26 minggu 5 hari.. Baby makin kuat menendang... nak2 waktu aku ngah btol2 tido lena.. Maunya xterkejut tetiba ade gegaran kat pewot hehe.. walaupun asyik terjaga je, tapi gangguan tido tu yang aku suker muehehe!!!

Semalam dah selesai check-up kat KKIA Tanglin.
Aku suke g klinik ni berbanding sebelum ni aku g kkia area cheras. Kat sini lebih selesa n x ramai orang... Misi lebih ramah n mesra... suke2!!!! Jadi x perlulah aku amik cuti, boleh minta kuar sekejap dari opis g klinik.

HB ok lepas2 je..huhu 11.1... Tapi skurang2 xde dah tulisan merah kat buku rekod aku tu.. selamat2...
Dah siap kena cucuk untuk elak kancing gigi...x suke jarum!!! sakit n sampai sekarang rasa lagi kebasnya huhu...

Eksited nk g klinik siap pakai baju mengandung arini haha... memang besar. Sampaikan opismate baru terperasan yang aku ni mengandung... dah 6 bulan lebih uolsss... terkejuzzz badak la semua........ pewot x bape nak nampak lg. Nampak gayanya kena hold dulu la pakai baju2 tu... tunggu perut besar sikit lagi...


Sunday, September 30, 2012

"Ushar" Breastpump

Sejak beberapa hari ni aku duk mencari info pasal breastpump yang aku rasa ok untuk aku beli...
Rakan blog banyak membantu melalui pengalaman mereka menggunakan menda alah ni. Memang sangat2 membantu aku yang tidak tau pape pasal alatan penyusuan ni. Ini membuatkan aku bertambah bersemangat untuk memberi susu secara eksklusif tuk my baby nanti...Insyaallah... moga dipermudahkan...

Breastpump yang aku cari :-
1. mestilah elektrik breastpump (Aku rase aku malas kot kalo manual tu, bila malas jadinya target untuk memberi penyusuan secara ekslusif akan terbantut, jadi elakkan terus).

2. mestilah double pump -senang untuk aku nanti pump serentak n menjimatkan masa di opis. Kang ponteng lama2 pergi mengepam tergendala plak kerja aku nanti. Nak mengepam kat meja kerja x stategik pula tempat tu huhu...kan best kalo leh wat kerja sambil mengepam muahaha....

3. Tidak bising - yang ni aku tak tau la yang mane. Tapi ramai kate breastpump ni xde la kuat sangat bunyinya cuma bunyi vibrate je... Ok la kalo camtu kan.


Dari awal2 mengandung lagi, aku sudah berkenan dengan pump ni :

Tomee Tipee Breastpump


Tomee Tipee Single Pump
Aku berkenanan ngan Tomee Tipee breastpump ni  pasal ianya warna putih, haha nampak sangat suci gitewww...


Design dia pun nampak sangat comey...
Tapi oleh kerana aku nak mencari double pump terpaksa la lepaskan dari list aku...


Actually, Tomee Tipee ada keluarkan double pump jugak (pic bawah), tapi masih belum sampai di Malaysia... Sangat2lah berkenan... Agak2 kalau aku tunggu sempat x yer sebelum aku bersalin nanti hehe.



Tomee Tipee Double Pump. Cantikkan. Harganya nanti pun mesti cantik jugak huhu

Jadi dalam aku punya list yang ini je la dulu yang dah available...

Ultimate Double Electric Pump

Harga sekarang RM499
Melalui blog yang aku baca, ok la breast pump ni.
Jadi mulai sekarang kena start berjimat cermat untuk membeli menda alah ni.
Bulan November nanti ade Maternity & Baby Expo kat Midvalley... harap dapat dengan harga murah...
Masa tu dah sarat 8 bulan heheh.... larat ke  x ntah...

Suka nengok website One Baby World... macam2 ada pastu berangan la nak macam2...isk isk Zura2...







Tuesday, September 25, 2012

Dah mula beli baju baby larh.. ;)

Salam uolls...

Akhirnya kesabaran aku sudah tidak dapat dikawal lagi.. muahaha
Konon nak beli baju baby bersama hubby bila dia balik kl nanti sudah tidak sempat...
Weekend aritu berjalan la ke sogo ade pulak dorang buat baby fair...
Nak memuaskan ati ni, ambil la jugak 4 pasang baju... mau x lena tido kalo balik tangan kosong...

Tapi aku masih tak tahu nak beli baju newborn ni banyak mana...
Orang kate baby ni cepat besar... beli banyak2 takut x pakai.
Ni pun masih belum buat list keperluan baby lagi. Mamandangkan sekarang aku dah masuk 6 bulan lebih rasanya dah boleh beli barang baby sikit2...
Banyak kowt kuar duit kalo beli sekaligus... aku x mampu huhu....


Seronok nengok baju tecik2 ni

Bacaan kesukaan aku sekarang. Banyak info tu.

Bila difikirkan macam2 aku nak beli, eksited nak dapat anak la katakan...
Barang baby (baju,barut n tilam bagai tu.)
Set susukan baby (Breast pump,botol susu semua tu)
Set bersalin tuk aku lagi... jadi itu semua memerlukan perancangan yang betul agar x kelam kabut saat akhir.
Tapi tu semua atas kemampuan masing2... tepuk dada tanya duit poket banyak ke x... ye dak? hehe..


p/s : Dah buat appointment 4D Scan kat Klinik Fauziah Ampang next week...  X sabarnya nak jumpa anak mama ni...

Sunday, September 23, 2012

Abil4Fauziah- Dari awal en3 aku baca blog ni!!!

Aku tau mesti dah ramai kawan2 yang dah baca dan tahu pasal cerita ni. tapi aku je yang lambat...huhu
Tu pun pasal abang Abil di dipanggil sebagai tetamu jemputan di Program Soal Wanita TV Alhijrah. Jadi aku berkesempatan menonton promo yang dibuat... Terus aku x miss program tu (malam td 22/9)
Betapa agungnya cinta abang Abil kat isteri kesayangannya Kak Gee...
Tersentuh gile baca kehidupannya setelah isterinya sakit.... huhu
Aku sendiri tak tahu samada aku mampu setabah abang Abil tu... memang salutelah!!!

Inilah blog pertama aku baca dari mula entry sampai ke last updatenya... Sedey!!!!
Warkah buat Isteri yang dikhaskan untuk isterinya apabila sihat nanti... Insyaallah lepas ni akan menjadi entry yang wajib aku baca...

Sama-samalah kita berdoa untuk kesejahteraan dan kesihatan kak Gee... Amin
Baca kisah mereka buat aku rindu dengan suami di Penang tu...Miss u huhu.. 







Thursday, September 20, 2012

Ada apa dengan hari ni... 20 September 2012

Alhamdulillah... hari ni 20 September genap 2 tahun aku bekerja di sini (TV Alhijrah)
Banyak suka dan duka sepanjang bekerja disini...

Kerjaya aku bermula disini :-
- dari aku tunangan orang sehinggalah dah nak jadi ibu orang hehe...
- dari aku seorang yang kurus sikit sekarang dah besar banyak (seronok makan je)...
- dari zero pasal kerja tv sekarang dah tau sedikit sebanyak cara kerja di stesen tv...
- dari seorang pemalu sekarang lebih pandai bersosial sikit... agaknya larh heheh

Company pun baru bertapak 2 tahun, sebelum ni ramai yang tidak tahu kewujudan TV Alhijrah ni, sekarang orang dah mula mendengar dan mengetahui TV Alhijrah sebagai stesen tv Islam pertama Malaysia.. Syukur.


Tahun 2010 : Time ni ofis pun x siap lagi. Penempatan sementara.

In the making...

Prosos pemasangan bermula

Akhirnya dirasmikan yeay!!!

Team...

Meraikan 2 tahun berkerja disini  kami buatlah makan2 sikit arini... (huhu pic makan2 xde plak)

p/s : Xtau la sampai bila aku dapat bekerja disini... masih dalam dilema... suami di Penang... adakah aku patut bertukar kerja???  Yang pasti aku seronok dengan kerja aku sekarang...

"Ya Allah permudahkanlah segala urusan ku... Amin..."